Üretim amaçlı tesisler denilince makine değerleme mutlaka gündeme gelmektedir. Üretim amaçlı kullanılan gayrimenkullerin (fabrika, imalathane, besi çiftliği, çimento santrali, matbaa, tekstil tesisleri, demir döküm tesisleri, plastik üretim, tersaneler vb.) içerisinde önemli pay sahibi olan bölümlerin başında makine ekipman parkları gelmektedir. Makine ekipman parklarını oluşturan; makine, techizat, taşıt, yardımcı araç/gereçler her sektöre göre değişkenlik göstermektedir. Makine değerlemesi yapılırken bu değişkenliklerin hepsi tek tek dikkate alınmalıdır.
Makine Değerleme Raporu İhtiyacı
Makine değerleme raporu hangi durumlarda ihtiyaç haline gelir? Esasında ihtiyaç sahipleri bu ihtiyacın oluşup oluşmadığını çoğu durumda tahmin edemezler. Gelişmiş ekonomilerde daha fazla bilinen bu raporlama ülkemiz ekonomisinin şeffaflaşmasının yanısıra, uluslararası işbirlikleri, vergi mevzuatı ve alım-satım işlemleri ile daha fazla gündeme gelmektedir.
- Makinelerin alım-satımı sırasında
- Defter değeri ve UFRS’ye (Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi) uygun değer tespiti sırasında
- Sigorta değeri tespiti sırasında
- Makinelerin teminata konu olma sırasında
- Yönetim değişiklikleri veya mevcut makinelerin gerçek değerinin tespitinde
- Yurt içi/yurt dışı iş ortaklıklarında veya tedarikçi işbirliklerinde
Makine Değerleme Uzmanı
Makine Değerleme Bölümü, makine değerleme rapor taleplerinde Makine Mühendisleri’nden oluşan profesyonel ekibi, makine değer tespit çalışmalarında yer almakta ve uzmanlıkları paralelinde tesislerde inceleme yapmaktadırlar. Bu sayede makine değerleme uzmanları sektör tecrübeleri ile, sanayi tesisini oluşturan ekipmanları cins, adet, çeşit, güncel durum, ekonomik kalan ömür, kapasitesi, teknolojisi,verimliliği ve fatura kayıtlarına göre tasnif ederek piyasa değerlerini tespit etmektedirler. İGD’nin Makine Değerleme Bölümü, uzun yıllar sektör tecrübesine sahip ve sektörlerinde yöneticilik yapmış, çeşitli kurumlara bilirkişi raporları hazırlamış makine değerleme uzmanlarından (makine mühendislerinden) oluşmaktadır.
Makine Değerleme Yöntemleri
İGD, makine ekspertiz talebinin karmaşık yapısına göre çalışmalarını yaparken özel bir takım teknikleri; endeks ve eskime (süre ve ekonomik) payları ile makine ekipmanların güncel piyasa değerini tespit etmektedir. Tüm bunların yanısıra makine üreticileri ile görüşmeler yaparak ekipmanların güncel ikinci el değerlerini titizlikle tespit etmeye gayret göstermektedir. Üstelik makine değerleme bölümümüzün veritabanında da binlerce makineye ait hazırlanmış rapor ve yapılmış araştırmalar da makine ekspertiz raporlarımızın doğruluk payını artırmaktadır.
Makina Değerleme Raporu
Makina değerleme raporlarının içeriği belli başlı başlıkları mutlaka içermelidir. Bunlarda bazıları; makine ekspertiz yöntemleri, ekspertizde kullanılan metodlar, makine ekipman parkının tanımı, kapasite bilgileri, makinelerin teknik detayları, makineleri açıklayıcı bilgiler, alış faturaları, kullanım süreleri, kalan ekonomik ömürleri, mevcut piyasa değeri araştırmaları, değer, uzman görüşü, kabuller ve kısıtlar.
Makine Parkı ve Ekipman Ekspertizi
Makine Parkı ve Ekipman Değerleme alanında sunduğumuz hizmetler
- Sanayi tesislerinin makine parklarının değerlemesi
- İmalathanelerin makine ve ekipmanlarının değerlemesi
- Çimento santrallerinin/tesislerinin değerlemesi
- Besi/süt çiftliklerinin değerlemesi
- Otel ekipmanlarının değerlemesi
- Akaryakıt istasyonlarının ekipmanlarının değerlemesi
- RES – Rüzgar Enerjisi Santrallerinin değerlemesi
- HES – Hidro Elektrik Santrallerinin değerlemesi
Makine Değerleme Raporu Örneği
Aşağıda, İGD tarafından sizlere fikir vermesi açısından hazırlanmış bir makine değerleme raporu örneği bulacaksınız. Bu format elbette bir SPK formatı ve banka rapor formatı değildir. Sadece sizlere fikir vermek amacıyla hazırlanmış makine ekspertiz raporu formatıdır. Umarız sizler için faydalı olmuştur.
Ayrıca ücretsiz örnek makine değerleme raporu buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Merhaba
Ben Gemi Makine İşletme Mühendisiyim. Makine degerleme uzmani olmak icin neler yapilmalidir hangi sertifikasyon sinavlarina girilmelidir. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar
Semih SARI
Semih Bey Merhaba,
Makine değerleme için SPL/SPK’nın lisanslaması bulunmuyor. Makine Mühendisleri Odası’nın eğitimleri oluyor ancak SPK tarafında lisans olarak kabul edildiğini duymadım. Gayrimenkulün ayrılmaz parçası olması durumunda, gayrimenkul değerleme uzmanlarının değerlemesine izin veriyor SPK. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı için izlenecek yol hakkında hazırladığımız bu video işinize yarayabilir:
https://youtu.be/FaQadwhT5Ro
Başarılar dileriz.
sagmal sigir çiftligi niteliğinde olan , tarım ve sagmal hayvanlarla ilgili ekipmanları bulunan bir işletmenin Değerleme Raporunun nasıl hazirlanabilecegi konusundaki bir fikir verebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhaba Recep Bey, sizinle irtibata geçiyoruz.
İyi günler.
Merhabalar,Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olmak için 3 yıllık iş tecrübesini nasıl elde edebiliriz? Düzenlenen sınavlarda başarılı olsak dahi tecrübemiz bulunmadığından dolayı herhangi bir işe alım sağlanmıyor.Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?Şimdiden çok teşekkürler
Merhaba,
Makina muhendisiyim makine degerleme alaninda uzman olmak icin neler yapilir? Onceki yorumlarda bir video paylasilmis fakat acilmiyor ve mmo da egitimlerden bahsddilmis bu egitimler nelerdir? Bu konuda yardimci olabilir misiniz?
Saygilarimla.
Mehmet pektaş
Merhaba,
Konu ile ilgili Gayrimenkul Okulu YouTube kanalımızı takibe alabilirsiniz.
İyi günler dileriz!