Skip to content
Emlak Değerleme

Emlak Değerleme Nedir?

2000’lerin başından beri duymaya başladığımız terim oldu emlak değerleme. Özellikle konut kredileri veya bir diğer adıyla mortgage ile eksper geliyor ve emlak değerleme raporu yazıyor denmeye başlandı. Herkesin yeni duyduğu ve terimlerin oturmadığı bir dönemdi.

Emlak değerleme günümüzde daha çok gayrimenkul değerleme adıyla anılıyor. Adı değişse de farklı anılsa da, yapılan iş aynı. Belki eski dönemlerden duyduğunuz bilirkişi, şimdi değerleme uzmanı adıyla anılır oldu.

Emlak değerleme, değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlem. Tapu, belediye veya ilgili kurumlarda inceleme yaptıktan sonra emlak içinde ve dışında inceleme, ölçüm ve fotoğraf çekimleri yapılır. Yaklaşık 2-3 günlük bir çalışma neticesinde gayrimenkul değerleme raporu hazırlanır ve hangi kurum ya da kişi istediyse bu rapor oraya iletilir.

Emlak değerleme şirketleri, emlak alım satımına aracılık etmez. Sadece bağımsız olarak değerleme raporu hazırlarlar. Bu arada, evimin değerini nasıl yükseltirim gibi sorular mesleğe ve bu işi yapana rüşvet vermeye çalışmaktan farklı değildir!

Gayrimenkul değerleme uzmanıyım, 2005 yılında İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. yi ortağımla beraber kurduk. SPK ve BDDK lisanslı şirketimde tüm Türkiye'de 150.000'i aşkın gayrimenkul değerleme raporunu iş arkadaşlarımla beraber hazırladık. Türkiye ve Birleşik Krallık'tan değerleme lisansım var. Şimdilerde doktoramı gayrimenkul alanında yapıyorum.

Youtube'da Gayrimenkul Okulu adlı kanalımla bildiklerimi paylaşıyorum:
https://www.youtube.com/gayrimenkulokulu
Gayrimenkul Yazılarımı kişisel bloğumda paylaşıyorum:
https:/www.celalerdogdu.com

0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
onur K
onur K
5 yıl önce

Sayın Celal Bey;
Farzedelim yapı kayıt belgesi almış bir binada, bir daireyi değerleme yapacağız. Bu yapı kayıt belgesini mülk sahibinin beyanına göre alabiliyor. Burada biz yapı kayıt belgesinin içeriğini ,mevcut durum ile kontrol etmemiz gerekir mi? Gerekir ise, ölçümü nasıl yapacağız, binalar hep düz şekillerde olmayabiliyor, girintili çıkıntılı,üst katlarda çıkıntı olabiliyor. Bunun esas ölçümünü haritacılar makine ile bakabilir. Bu nasıl tespit edilebilir? Yada uygulamada nasıl çözümlüyorsunuz bu durumları?

Back To Top
Ara
2
0
Bu yazıya yorum bırakabilirsiniz...x